Ana Sayfa İlanlar Linkler Webmaster Gizlilik Politikası Künye Açılış Sayfam Yap Favorilerime Ekle

Günün Haber başlıkları

Yazara Mesaj gönderin Uzm.Dr.Sinan İbiş
KÖRFEZ ÜLKELERİ VATANDAŞLARI TÜRKİYE'DE SAĞLIKLARINA KAVUŞUYOR
Dünyadaki ekonomik resesyona rağmen, 2009 yılında, medikal turizm için Türkiye'yi seçen Körfez ülkelerinin sayısında yüzde 16.45 oranında artış kaydedildi

Yazara Mesaj gönderin Hüsnü GÜMÜŞ
TURİZMDE YEREL SİNERJİ YARATANLAR..!
TÜROFED İkinci Başkanı ve ATİD Başkanı Sayın Seçim AYDIN Hürriyet Ankara'daki Turistin Not Defteri Köşesinde, bir türlü uygulanamayan 2023 stratejisine de atıfta bulunarak, çok önemli bir pazarlama çözümünü kamuoyunun bilgisine aktardı.

Yazara Mesaj gönderin Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı GÜÇ
DEĞİŞİM III :SULAR ALTINDA ALLİANOİ...!
Sevgili Nilgün ATAR ın sitedeki 02.09.2010 tarihli “Sayın Dr. Ahmet YARAŞ; insanlığın ortak mirası 1800 yıllık sağlık merkezinin sulara gömülmemesi için herkesi tepki vermeye çağırıyor. '' adlı yazısını okuyunca kendimi tutamadım.

Yazara Mesaj gönderin Ayça ÇİFTÇİBAŞI
YENİLENMEK İÇİN ŞAHANE BİR SONBAHAR...
Yepyeni bir ay, üstelik bu şehre dair en sevdiğim ay başlıyor... Hatta en sevdiğim mevsim...

Yazara Mesaj gönderin Afife Hellena SÖZMEN ERKAYA
LÜBNAN GÜNLÜĞÜ II
“TOPRAK VE DENİZİN CÖMERT DAVRANDIĞI ÜLKE…”(1)

Yazara Mesaj gönderin Asil S. TUNÇER
KAÇAK KAZILAR VE MÜZELERİMİZ
Anadolu; köstebek yuvası gibi, kazıcılar işbaşında...

Yazara Mesaj gönderin Nilgün ATAR
ALLİANOİ İÇİN HERŞEY BİTMEDİ, YENİ BAŞLIYOR..! Yorum VAR !
Allianoi Kazısı Bilimsel Heyet Başkanı Dr. Ahmet YARAŞ; insanlığın ortak mirası 1800 yıllık sağlık merkezinin sulara gömülmemesi için herkesi tepki vermeye çağırıyor

Tüm Yazarlarımız
Koşe Yazıları RSS hizmeti

Mevlüt
YENİ
Yazar / Sabah Akdeniz Bölge Temsilcisi



ANTALYA KALEİÇİ KURTULUYOR MU?

ATSO önderliğinde önceki gün yapılan 'Kaleiçi Buluşmaları'nın ilki özenle seçilmiş katılımcıların teşrifleriyle gerçekleşti.

Antalya'nın kurtuluşu Kaleiçi ve Yat Limanı bölgesinin eski haline döndürülmesinden geçiyor. Bu hazinenin mutlaka içinde adam gibi yemenin, içmenin, eğlenme ve dinlenmenin yapıldığı, her sokağında Türk kültürünün sergilendiği bir yapıya dönmesi de Antalya'yı kurtaracak değer olarak bizi bekliyor.

ATSO önderliğinde önceki gün yapılan 'Kaleiçi Buluşmaları'nın ilki özenle seçilmiş katılımcıların teşrifleriyle gerçekleşti.

Kaleiçi'nin yeni sakini Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak izleyici pozisyonunda da olsak buluşmaya tanıklık ettik.

En başta belirtmeliyim ki, bu önemli buluşmanın en can alıcı sözlerini liste dışı konuşmacı Fettah Tamince söyledi.

Bugünkü şöhretli işadamı basamaklarına yıllar önce Kaleiçi'nden tırmanmaya başlayan Fettah Tamince'nin tarihi mekanı iyi tanıyor olması sebebiyle konuşması o kadar içten ve doğruları yansıtıyordu ki, salonda bulunan ve dün kendisine en ağır eleştirileri yapan Antalyalıların bile takdirini topladı.

Turizmcilerin 'Kaleiçi nasıl kurtulur' önerilerini ve eleştirilerini ise Nina Öger adına Genel Müdürü sevgili dostum Recep Yavuz dile getirdi. Bana göre dikkate alınması gereken öneriler ve ibret vesikası olabilecek nitelikte istatistik bilgiler verdi. Tamince Kaleiçi ile ilgili o kadar dolmuş olacak ki, kürsüye Recep Yavuz'dan sonra çıkma avantajıyla önce turizmcilere yüklendi.

Ne diyor Tamince derseniz?

"Kendi hatalarımız yüzünden hak ettiğimiz geliri elde edemiyoruz. Plansız yaptığımız yatırımlar yüzünden bir süre sonra Antalya belki 20 milyon turist karşılar halde olacak ama 20 milyar dolar kazanıyor olmayacak. Bu da şu demektir bir süre sonra Antalya, deniz kirliliği, alt yapı sorunları ve çevrenin yok olması gibi çok ağır bedeller ödemek durumunda kalacak. Bence en doğrusu 10 milyon insanın gelmesi ve 10 milyar dolar kazanılmasıdır. 20 Milyon da gelsin ama bedava gelmesin.

Ayrıca esnaf şehre turist gelmiyor diyor, gelmemesini gerektirecek çok fazla faktör var. Alt yapı ve diğer olumsuzluklara birde havalimanından itibaren taksi şoförleri dahil, acenteci, otelci, mağazalar, yani herkes turistin sahibi benim diyor ve biri sağa biri sola çekiştiriyor. Misafiri rahat bırakalım artık nereye gitmek istiyorsa gitsin. Elimizde Kaleiçi gibi son derece önemli bir değerimiz var. Ben Antalya'ya getirdiğim her konuğumu buraya getiriyorum. Herkes elini taşın altın koyacak ve burasını tam bir cazibe merkezi yapmak için çalışırsak kazanan Antalya olur" dedi.

Tamince'nin "turist sayısıyla uğraşmayı bırakın, kaybedilene bakın" sözleri aslında her şeyi özetliyordu.

Kaleiçi'nin yarınlarından sorumlu olan yerel yönetimler adına Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'in konuşmalarını da dikkatle dinledim.

Özellikle Evcilmen'in Kaleiçi'ne sonradan dikilen beton binaların tamamının yıkılarak yerini yeşil dokuya bırakması teklifini sundu. Başkan Evcilmen dersine çok iyi çalışıp gelmiş olacak ki, kaç tane bina olduğundan içinde kaç kişinin yaşadığına kadar çok doyurucu bilgiler edindik. Evcilmen, bu çirkin yapıların yıkılması için 20 milyon TL gibi bir kamulaştırma kaynağına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Antalya gibi yılda sadece turizmden 6 milyar doların üstünde ülkemize gelir getiren bir şehir için 20 milyon TL büyük bir para değildir.

Akaydın ise en son konuşmacı olma avantajı ile tüm konuşmaların altına imza koydu ve Kaleiçi'nin Antalya'nın en önemli değeri olarak ne yapılması gerekiyorsa elini taşın altına koymaya hazır olduğunu söyledi. Ayrıca kürsüye gelen Deniz Ticaret ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanlarının konuşmaları geleceğe ışık tutacak değerdeydi.

Eğer ben de orada konuşmacı olsaydım ilk söyleyeceğim şu olurdu... Öncelikle Kaleiçi ile ilgili bilgisiz ve ilgisiz insanların durmadan fikir üretip, yorumlar yapmasının yasaklanmasını talep ederdim.

Kaleiçi'ni kurtarmak için bugüne kadar onlarca toplantı yapıldı. Fakat bu son yapılan toplantı beni çok ama çok umutlandırdı diyebilirim. Tarafların sorunlara bakışı ve çözüm arama isteği fevkalade umut vericiydi.

Bu verimli buluşma için ATSO Başkanı Çetin Osman Budak'ı kutlarken, konunun en önemli taraflarından biri olan Antalya Valisi veya onu temsilen birilerinin böylesi önemli bir buluşmada olmaması dikkatimden kaçmadı. Kaleiçi'nin yeniden düzenlenmesi adına geçen dönem Büyükşehir tarafından yapılan güzel çalışmalara bildiğim kadarıyla Özel İdare'den Vali bey ciddi kaynaklar aktardı. Davet edildi de gelmediler mi bilmiyorum ama geçmiş dönem Belediye Başkanlarının da bu veya bundan sonraki buluşmalara mutlaka gelmeleri gerekiyor.

Konuları magazinleştirmeden çözüm odaklı ve birilerinin öncülüğünde iş yapacak bir komitenin kurularak derhal yakalanan bu sinerji doğrultusunda çalışmalara başlamak lazım.

Bana göre Antalya'nın kurtuluşu Kaleiçi ve Yat Limanı bölgesinin eski haline döndürülmesinden geçiyor. Antalya şehir merkezinin özellikle Cumhuriyet sonrası yapılanmanın hiçbir özelliği yoktur. Bu konuda elimizde çok az hazine vardır. Bu hazinenin de adresi Kaleiçi'dir. Bu hazinenin mutlaka içinde adam gibi yemenin, içmenin, eğlenme ve dinlenmenin yapıldığı, her sokağında Türk kültürünün sergilendiği bir yapıya dönmesi de Antalya'yı kurtaracak değer olarak bizi bekliyor.

Bunları yaptığımız zaman Antalya'nın dünya çapındaki reytingi ve katma değeri asla hesaplanır durumda olmayacaktır.

Sonuç olarak, temsil ettiğim iki kurum olan Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Sabah Gazetesi olarak Kaleiçi ile ilgili üzerimize düşen ne görev varsa destek vermeye hazır olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz.

Atılan adımlar doğrudur. Mühim olan arkasının gelmesi gerekli çalışmaların zaman kaybetmeden başlamasıdır.



Mevlüt YENİ
Yazar / Sabah Akdeniz Bölge Temsilcisi
15 Ağustos 2009 Cumartesi
Mesaj Gönder
 Yazarın diğer Köşe Yazıları


YENIHAYAT yorum yaptı... Yorum Ekleyin
genel cevaplar 15.08.2009

acenteler her zaman özelliklede sezon kötü gittikçe getirdikleri kişilerin alışverişindn para kazanmaya çalışıyor. Rehber sokağa bizsiz çıkmayın kazıklanırsınız diyor taksiye binen müşteri taksicinin komisyon aldığı yerlere götürülüyor ve bu düzeneği herkes ama herkes biliyor

   KÖRFEZ ÜLKELERİ VATANDAŞLARI TÜRKİYE'DE SAĞLIKLARINA KAVUŞUYOR - UZM.DR.SİNAN İBİŞ -  2 yorum var!
   AMERİKALI TUR OPERATÖRÜNDEN DEV YATIRIM.. - NİLGÜN ATAR -  2 yorum var!
   AZİZABAD - ASİL S. TUNÇER -  2 yorum var!
   ANTALYA'DA REHBERLİK GERÇEĞİ 2 - AYKUT ALTINIŞIK -  2 yorum var!
   ANKARA DİSNEYLAND YANLIŞ ADRES..! - FERİT HİZMET -  2 yorum var!